جرم توهین یکی از آن جرایمی است که بخش اعظمی از پرونده های دستگاه قضایی را به خود اختصاص داده است. امروزه افراد با حقوق خود بیشتر آشنا هستند و با اعتماد به دستگاه قضایی و عدم برخورد شخصی با مجرمان، تلاش می کنند تا حقوق تضییع شده خود را با صورت قانونی باز پس بگیرند. وکیل توهین و افترا نیز در این رهگذر با بهره گیری از به روزترین اطلاعات در خصوص جرم توهین، بررسی قوانین مختلف و آراء وحدت رویه موجود به افراد در جهت رسیدن به حقوق خود یاری می رساند. وکیل جرم توهین، به صورت تخصصی در زمینه حقوق کیفری فعالیت نموده و تلاش می کند از آغاز با تنظیم شکواییه های دقیق و محکمه پسند، قربانیان جرایم به ویژه جرم مورد اشاره (توهین) را به سمت احقاق حقوق خود هدایت نماید.
توهین در واقع به کار بردن و نسبت دادن الفظ و صفات ناپسند به دیگری است. از نظر مقررات کیفری اهانت و توهین و… عبارت است از بکار بردن الفاظی که صریح یا ظاهر باشد و یا ارتکاب اعمال و انجامحرکاتی که با لحاظ عرفیات جامعه و با در نظر گرفتن شرایط زمانی و مکانی و موقعیت اشخاص موجب خفت و تحقیر آنان شود. این عمل طبق قوانین کشور ما و به ویژه قانون مجازات اسلامی جرم بوده و از جرایم علیه (حیثیت) اشخاص محسوب شده و از سوی قانون گذار برای آن مجازات در نظر گرفته شده است.از منظر قانونی بین توهین و افترا تفاوت وجود دارد و به همین دلیل مجازات آن با یکدیگر متفاوت می باشد . در این مقاله درصددیم ضمن تشریح و تبین این جرایم به مجازات قانونی آن بپردازیم .
توهین به دو دسته توهین حدی و توهین تعزیری تقسیم بندی می شود که در زیر به برسی مختصر هرکدام خواهیم پرداخت:
توهین حدی: توهین حدی به توهینی گفته میشود که نوع ومیزان وکیفیت توسط شارع مقدس در قرآن کریم مشخص شده و مجازات آن در قانون تعین گردیده است. توهین حدی خود شامل:
توهین به مقدسات: منظور از مقدسات ذات الهی و هر آنچه که از لحاظ دینی قابل احترام است
توهینی که از روی آگاهی اراده بوده باشد قابل مجازات می باشد لذا اگر افراد از روی اکراه، اجبار، مستی توهین کنند این امر جرم محسوب نمیشود.
توهین تعزیری: جرم توهین تعزیری به دو دسته تقسیم میشود:
توهین مشدده: توهینی که به شخص یا مقام خاصی صورت بگیرد. مانند توهین به مقامات، توهین به بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران و مقام رهبری، توهین به سایر مقامات دولتی، توهین به مقامات سیاسی
توهین ساده: توهینی است که جزء توهین سب النبی و توهین تعزیری مشدده نباشد.
قانون مجازات اسلامی فصل پانزدهم از باب پنجم تعزیرات مصوب ١٣٧۵ را تحت عنوان هتک حرمت اشخاص نام گذاری نموده و در فصل دوم قانون به اهانت به مقدسات مذهبی می پردازد. جرم توهین در قوانین و مواد متفرقه دیگرنیز مورد اشاره قرار گرفته است. در ذیل به بخشی از این قوانین می پردازیم
مطابق ماده ۶۰۸ از قانون مجازات اسلامی توهین به افراد از قبیل فحاشی و استعمال الفاظ رکیک چنانچه موجب حد قذف نباشد [مستوجب] جزای نقدی درجه شش خواهد بود.
مطابق ماده ۶۰۹ قانون مجازات اسلامی توهین به مقامات سیاسی و دولتی مانند روسای سه قوه یا معاونان رئیس جمهور یا وزرا یا یکی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی یا نمایندگان مجلس خبرگان یا اعضای شورای نگهبان یا قضات یا اعضای دیوان محاسبات یا کارکنان وزارتخانه ها و موسسات و شرکتهای دولتی و شهرداریها در حال انجام وظیفه یا به سبب آن مجازات چهل و پنج روز تا سه ماه حبس و یا تا (۷۴) ضربه شلاق و یا دو میلیون (۲/۰۰۰/۰۰۰) تا بیست و پنج میلیون (۲۵/۰۰۰/۰۰۰) ریال جزای نقدی را برای مرتکب در پی دارد.
مطابق ماده ۵۱۴ از قانون فوق الاشاره، هر کس به حضرت امام خمینی، بنیانگذار جمهوری اسلامی رضوانا… علیه و مقام معظم رهبری به نحوی از انحاء اهانت نماید به حبساز شش ماه تا دو سال محکوم خواهد شد
طبق ماده ۵١٧ قانون تعزیرات مصوب ١٣٧۵ هرکس علنا نسبت به رییس کشور خارجی یا نماینده سیاسی آن که در قلمروی خاک ایران وارد شده است توهین نماید به ۱۵ تا ۴۵ روز حبس محکوم میشود مشروط به اینکه در آن کشور نیز در مورد مذکور نسبت به ایران معامله متقابل بشود.
طابق ماده ۲۰ لایحه استقلال کانون وکلای دادگستری مصوب ۱۳۳۳ مجازات توهین به وکیل در حین انجام وظیفه ۱۵,روز تا ۳ ماه حبس تآدیبی است که حسب ماده ی ۳ قانون وصول برخی از درآمد های دولت،محاکم مکلفند مجازات حبس تا سه ماه را تبدیل به جزای نقدی کنند.
مجازات جرم توهین به مقدسات و مقامات از طریق مطبوعات، با توجه به قانون مطبوعات مواد ۲۶ حبس از ۱ تا ۵ سال درمورد توهین مقدسات در صورت ارتداد بودن آن. و توهین مقامات و مراجع لغو پروانه ومجوز و مسئول بودن نویسنده و مدیر مطبوعات را شامل میشود.
مجازات جرم توهین به مسئولین نظامی، با توجه به قانون نیروهای مسلح مواد ۴۸ و ۴۹.در صورت توهین به مافوق، حبس از ۲ ماه تا ۱ سال و اگر فرمانده یا مسئول نظامی به افراد تحت امر خود توهین کنند، به حبس از ۲ ماه تا ۱ سال محکوم خواهند شد.
اگر جرم توهین نسبت به اشخاص عادی و کارکنان و مقامات دولتی و کارکنان شهرداری ها و مقامات خارجی انجام گردد یک جرم قابل گذشت خواهد بود و با گذشت شاکی تعقیب، تحقیق و اجرای مجازات آن موقوف خواهد شد اما اگر توهین به مقدسات و ائمه و پیامبران و امام خمینی و رهبری صورت گیرد و یا اگر از طریق مطبوعات باشد، قابل گذشت نخواهد بود.
برای اثبات جرم توهین می توان از ادله زیر بهره گرفت:
به شما پیشنهاد داده میشود مقاله فحاشی و تهدید در فضای مجازی را مشاهده کنید.
در صورتی که جرم توهین نسبت به افراد عادی و معمولی باشد، دادگاه صالح دادگاه کیفری ۲ میباشد. اما اگر توهین به مقامات دولتی مانند رهبر یا مقامات سیاسی باشد، دادگاه انقلاب صالح به رسیدگی است. پیش از هرگونه اقدام در راستای این جرم بهتر است با وکیل توهین و افترا مشورت نمایید تا با توجه به متعدد بودن اشکال توهین، در سریعترین زمان ممکن به حقوق پایمال شده خود دست یابید.
مطابق قانون و مقررات توهین از طریق پیامک جرم بوده و قابل مجازات است. شخصی که سیم کارت به نام او میباشد مسئول پیامک ها و محتوای پیامک های ارسالی است و مجازات آن مطابق ماده ۶٠٨ قانون تعزیرات شلاق تا ٧۴ ضربه و جزای نقدی تا صد هزار تومان میباشد. محل وقوع جرم چنین توهینی با توجه به نظریه مشورتی شماره ۷/۱۴۰۰/۴۰۶مورخ ۱۴۰۰/۰۹/۰۷ اداره حقوقی قوه قضاییه نظر به اینکه تحقق جرایم توهین یا تهدید از طریق سامانههای رایانهای یا مخابراتی منوط به ابراز و افشای مفاد توهین و تهدید است؛ بنابراین محل وقوع این جرایم، محلی است که پیام توسط مخاطب دریافت میشود. پس دادگاه صالح برای رسیدگی به این جرم محل دریافت پیامک می باشد.
به شما پیشنهاد داده میشود مقاله بهترین وکیل تهدید را مشاهده کنید.
افترا آن است که فردی به فرد دیگر ارتکاب عمل مجرمانه ای را نسبت دهد اما نتواند آن را ثابت نماید که به دو شکل قابل تحقق است:
شکل اول مطابق ماده ۶۹۷ قانون مجارات اسلامی: هر کس به وسیله اوراق چاپی یا خطی یا به وسیله درج در روزنامه و جرائد یا نطق در مجامع یا به هر وسیله دیگر، به کسی امری را صریحاً نسبت دهد یا آنها را منتشر نماید، که مطابق قانون آن امر جرم محسوب میشود و نتواند صحت آن اسناد را ثابت نماید.
در اینجا باید شخصی به شخص دیگر ارتکاب عمل مجرمانه ای رانسبت دهد مانند اینکه بگوید تو دزد هستی . پس انتساب امری که صرفا از نظر اخلاقی یا انسانی ناشایست باشد، باعث تحقق جرم افترا نیست در این بخش حضور یک وکیل افترا کنار شما بسیار کارامد خواهد بود. . وسیله ارتکاب جرم افترا، علاوه بر روزنامه و جراید و … هر وسیلهای است که صریحاً جرمی را به فرد حقیقی نسبت دهد یا آن را منتشر کند؛ بنابراین، از طریق کاریکاتور، نقاشی و چاپ و… نیز افترا محقق می گردد
شکل دوم افترا طبق ماده ۶۹۹ قانون مجازات اسلامی : (هرکس عالما، عامدا به قصد متهم نمودن ديگري، آلات و ادوات جرم يا اشيايي را که يافت شدن آن در تصرف يک نفر، موجب اتهام او ميگردد، بدون اطلاع آن شخص در منزل يا محل کسب يا جيب يا اشيايي که متعلق به اوست بگذارد يا مخفي کند يا به نحوي متعلق به او قلمداد نمايد و در اثر اين عمل شخص مزبور تعقيب گردد…)؛ باید علم و عمد و قصد شخص مرتکب، در متهم نمودن شخص دیگر و اضرار به او وجود داشته باشد. در این جا مرتکب، پس از صدور قرار منع تعقیب و یا اعلام برائت قطعی برای شخص مذکور به حبس از سه ماه تا یک سال و شش ماه و یا تا (۷۴) ضَربه شلاق محکوم می شود.
طبق ماده ۶۹۷ از قانون مجازات اسلامی مرتکب، با توجه به توضیحات بالا به جزای نقدی درجه شش یعنی بیش از بیست میلیون ریال تا هشتاد میلیون ریال محکوم خواهد شد. با عنایت به تبصره ماده در مواردی که نشر موارد گفته شده، امر اشاعه فحشا محسوب گردد هر چند بتواند صحت اسناد را ثابت نماید مرتکب به مجازات مذکور محکوم خواهد شد.
در موسسه حقوقی وکلای رای مثبت دعاوی به صورت تخصصی به وکلای پایه یک دادگستری ارجاع می گردد . یکی از شاخص ترین دعاوی کیفری ، دعاوی فحاشی و افترا می باشد که توسط وکیل کیفری کاردان و متخصص در جرایم توهین و افترا پی گیری می گردد . موسسه حقوقی وکلای رای مثبت توصیه می نماید قبل از اقامه هرگونه دعوی و یا دفاع در مراجع قضایی در خصوص جرایم توهین و افترا ، از وکلای متخصص توهین و و افترا این موسسه مشاوره قانونی اخذ نمائید و یا با تفویض وکالت از تضییع حقوق خود جلوگیری نماید . با تفویض وکالت به وکلای پایه یک دادگستری موسسه حقوقی وکلای رای مثبت دیگر نگران پرونده خود نباشید زیراکه وکلای متخصص ضمن جلوگیری از تضییع حقوق شما با تسلط بر فنون دفاع در امور کیفری حافظ حقوق موکلین خود می باشند .