اجرت المثل

اجرت المثل

وکلای پایه یک دادگستری صلاحیت قبول وکالت در انواع دعاوی از جمله دعاوی حقوقی و کیفری را دارند . ولی با توجه به بد عهدی فی مابین اشخاص، تصرف اموال افراد توسط اشخاص نا بهنجار جامعه و همچنین تخصصی شدن دعاوی توصیه میگردد در مواجهه با هر دعوا بسته به مورد به دنبال وکیل پایه یک دادگستری و متخصص در آن حوزه باشید . یکی از مهمترین دعاوی مبتلابه در مراجع قضایی ایران دعاوی مربوط به اجرت المثل می باشد. وکیل متخصص در امر مطالبه اجرت المثل ، وکیل پایه یک دادگستری می باشد که تخصص کاری خود را دعاوی حقوقی قرار داده است.

اجرت المثل چیست؟

طبق قانون جمهوری اسلامی ایران راه های جبران خسارت و احقاق حق بسیار می باشند که یکی از این راه ها  مطالبه اجرت المثل می باشد.

بنابر اصل آزادی اراده ،هر فردی در انعقاد قراردادها و عقود خود، آزاد می باشد . عقودی که طبق ماده ۱۰ قانون مدنی منعقد شده است و طبق این ماده طرفین هر روشی را که برای جبران خسارت پیش بینی کرده باشند (البته به شرط قانونی بودن) دادگاه رسیدگی کننده الزام به قبول و تبعیت از آن دارد حال در جایی که اراده افراد معتبر نبوده و یا اینکه در خصوص جبران خسارت هیچ پیش بینی و توافقی بین اطراف پرونده صورت نگرفته باشد با توجه به اینکه جبران نشدن خسارات ناعادلانه و امری ناپسند می باشد بدین جهت قانونگذار، برای جبران خسارات در این موارد اجرت المثل را پیش‌بینی نموده است .

انواع اجرت المثل

نوع اجرت المثل بر اساس منشا و دلیل مشخص می گردد که بر دو نوع میباشد.

  • نوع اول :اجرت المثل منفعت ناشی از کار .
  • نوع دوم: اجرت المثل منفعت ناشی از مال .

اجرت المثل منفعت ناشی از کار :بر اساس قانون جمهوری اسلامی ایران انسان از جایگاه والایی برخوردار میباشد و هیچگاه به عنوان یک مال محسوب نمی گردد ولی عملی که توسط یک انسان انجام میگردد ارزش اقتصادی داشته و عمل و زحمت هر شخصی می باید جبران شود.

به طور مثال در قانون مدنی آن چیزی که به عنوان اجاره اشخاص بیان می گردد همان اجاره و اجرت کاری می باشد که هر فرد انجام می دهد و عرف نیز متناسب با عمل هر شخص و شغل وی مبلغی را تعیین نموده است.

در نتیجه اگر هر عمل انسان که دارای ارزش اقتصادی بوده و قصد تبرع در آن وجود نداشته باشد و البته اگر این عمل (کار) به  به دستور کسی انجام شده باشد، شخص دستور دهنده به اندازه اجرت کار انجام شده ضامن و مسئول می باشد . در این موارد اگر توافق و قراردادی فی مابین اشخاص منعقد شده باشد می بایست به آن عمل کرد درغیر این صورت می بایست به شخصی که کار انجام داده است ( اجیر ) اجرت المثل پرداخت شود . یکی دیگر از انواع اجرت المثل  ناشی از انجام کار ، اجرت المثل ایام زناشویی (زوجیت) بوده که در تبصره ماده ۳۳۶ قانون مدنی  به آن اشاره  شده است <<که چنانچه زوجه کارهایی را که شرعا به عهده وی نبوده و عرفا برای آن کار اجرت المثل تعلق می گیرد ، به دستور زوج و با عدم قصد تبرع انجام داده باشد و برای دادگاه نیز ثابت شود ، دادگاه اجرت المثل کار های انجام گرفته را محاسبه و به پرداخت آن حکم می نماید.>> در این موارد دادگاه با ارجاع موضوع به کارشناس رسمی دادگستری اجرت المثل را محاسبه و مورد حکم قرار می دهد .

از دیگر اجرت المثل ناشی از انجام کارمی توان به اجرت المثل وکیل اشاره کرد .طبق ماده ۶۷۶ قانون مدنی که بیان می دارد <<حق الوکاله وکیل تابع قرارداد بین طرفین خواهد بود و اگر نسبت به حق الوکاله یا مقدار آن قرارداد نباشد تابع عرف وعادت است اگر عادت مسلمی نباشد وکیل مستحق اجرت المثل است.>> اشاره نمود.

اجرت المثل منفعت ناشی ازمال

در موارد متعدد قانون جمهوری اسلامی ایران مالک را مستحق دریافت اجرت المثل دانسته که  می توان به ماده ۴۹۴ قانون مدنی اشاره نمود که این ماده بیان می‌دارد: <<عقد اجاره به محض انقضاء مدت برطرف می‌شود و اگر پس از انقضاء آن مستاجر عین مستاجره را بدون اذن مالک مدتی در تصرف خود نگاه دارد موجر برای مدت مزبور مستحق اجرت المثل خواهد بود اگر چه مستاجر استیفائ منفعت نکرده باشد و اگر با اجازه مالک در تصرف خود نگه دارد وقتی باید اجرت المثل بدهد که استیفای منفعت کرده باشد مگر اینکه مالک اجازه داده باشد که مجانا استفاده نماید.

نکته مهم این ماده بحث اذن موجر( مالک ) می باشد بدین نحو که اگر موجر اذن داده باشد ، مستاجر در صورت استیفای منفعت می بایست اجرت المثل پرداخت نماید ولی اگر بدون اذن مالک (موجر) مستاجر تصرف نماید ،حتی اگر استیفاء منفعت نکرده باشد نیز می بایست اجرت المثل پرداخت نماید البته باید دقت نمود که طبق ماده فوق اجرت المثل باید پرداخت شود نه اجرت المسمی.

فرق اجرت المثل و اجرت المسمی چیست ؟

اجرت المسمی :

وقتی طرفین یک قرارداد یا یک عقد در قرارداد خود مبلغی را به عنوان اجرت یا … مشخص کنند به آن مبلغ مشخص شده اجرت المسمی گفته می‌شود و به طور مثال در عقد اجاره به اجاره بها اجرت المسمی گفته می‌شود و در نقطه مقابل وقتی شخصی از مال دیگری بدون وجود قرارداد یا اذن استفاده نماید می بایست اجرت المثل پرداخت نماید.

 دادگاه صالح برای مطالبه اجرت المثل و اجرت المسمی کجاست؟

دادخواست مطالبه اجرت المثل که ناشی از مال غیر منقول باشد، می بایست به دادگاه محل وقوع ملک غیر منقول تقدیم گردد.

ولی در بحث اجرت المسمی که خواسته طی یک قرارداد شکل گرفته و ارتباطی به مال غیر منقول  ندارد ویک طلب محسوب می‌شود که عمدتا وجه نقد می باشد ، می بایست در دادگاه محل اقامت خوانده مطرح گردد .

مطالبه اجرت المثل توسط چه کسی مطرح میگردد؟

تنها مالک رسمی ملک و یا وکیل قانونی وی( وکیل دادگستری) حق درخواست مطالبه اجرت المثل را دارند.

به شما پیشنهاد داده میشود بخش وکیل ملکی را مشاهده کنید.

 شرایط پرداخت اجرت المثل ایام زناشویی

۱- طلاق باید به درخواست مرد باشد.

بهترین وکیل طلاق در موسسه حقوقی رای مثبت

۲- طلاق نباید به دلیل تخلف و نشوز زن از وظایف زناشویی و همچنین سوءرفتار و اخلاق باشد.

۳-انجام اموری است به غیر از اموری که برعهده زوجه بوده و به دستور زوج و بدون قصد تبرع توسط زوجه انجام پذیرفته باشد. همچنین در این خصوص قانون حمایت خانواده مصوب سال ۱۳۹۱ بیان نموده ، دادگاه ضمن رای طلاق باید شروط ضمن عقد و مندرجات سند ازدواج ،تکلیف جهیزیه ،مهریه ،نفقه زوجه را معین و همچنین با توجه به تبصره ماده ۳۳۶ قانون مدنی اجرت المثل ایام زوجیت را معین و اتخاذ تصمیم نماید.

به عبارتی صدور حکم طلاق مشروط به تعیین تکلیف در مورد اجرت المثل ایام زوجیت می باشد.

وکیل اجرت المثل در موسسه حقوقی وکلای رای مثبت

در موسسه حقوقی وکلای رای مثبت دعاوی به صورت تخصصی به وکلای پایه یک دادگستری ارجاع می‌گردد. یکی از مهم‌ترین دعاوی ، دعاوی حقوقی و از مهمترین دعاوی حقوقی  ، دعاوی قراردادی و غیر قراردادی میباشد . یکی از مهمترین مباحث حقوقی  که این موسسه در آن به صورت تخصصی فعالیت می نماید دعاوی اجرت المثل می باشد . در موسسه حقوقی وکلای رای مثبت دعاوی حقوقی از جمله دعاوی مطالبه اجرت المثل به وکیل پایه یک دادگستری که متخصص دعاوی حقوقی بوده و تمرکز کاری خود را دعاوی مطالبه اجرت المثل قرار داده ارجاع می گردد . وکلای پایه یک دادگستری موسسه حقوقی رای مثبت با تجربه بالغ بر ۱۵ سال حافظ حقوق موکلین خود می باشند و از حقوق آنان حمایت تخصصی می نمایند . در این سال ها وکلای  موسسه حقوقی رای مثبت با قبول وکالت در دعاوی قراردادی و دعاوی اجرت المثل ، حقوق موکلین را پی گیری و آرای مثبتی برای آنان اخذ نموده و از تضییع حقوق آنان جلوگیری نموده اند که این موضوع  رضایتمندی موکلین را برای موسسه حقوقی وکلای رای مثبت به ارمغان آورده است  .

اطلاع رسانی
خبرم کن وقتی
0 Comments
قدیمی ترین
جدیدترین محبوب ترین
Inline Feedbacks
View all comments

برچسب ها