بلوکه کردن بخشی از تسهیلات اعطایی به مشتری ممنوع است/ اخذ سپرده به عنوان وثیقه تسهیلات منوط به پرداخت سود به آن است
بخشنامه جدید بانک مرکزی به شبکه بانکی کشور
به گزارش موسسه حقوقی رأی مثبت به نقل روابط عمومی بانک مرکزی- بانک مرکزی در بخشنامهای خطاب به شبکه بانکی با اعلام اینکه بلوکه کردن بخشی از تسهیلات اعطایی به مشتریان، در قالب انواع سپردهها ممنوع است، یادآور شد در صورتی که بانک ها قصد دارند معادل بخشی از مبلغ تسهیلات اعطایی را به صورت وثیقه نقدی و در قالب سپرده بپذیرند، باید سود علیالحساب به آن سپرده تعلق گیرد.
به گزارش روابط عمومی بانک مرکزی، بر اساس مفاد بخشنامههای پیشین طی سال های گذشته، بلوکه کردن بخشی از تسهیلات اعطایی به مشتریان، در قالب انواع سپردهها توسط بانکها و مؤسسات اعتباری غیربانکی ممنوع است.
در این میان، بر اساس گزارشهای دریافتی، برخی بانکها و مؤسسات اعتباری غیربانکی براساس توافق بین مؤسسه اعتباری و تسهیلاتگیرنده و قبل از اعطای تسهیلات، معادل بخشی از مبلغ تسهیلات اعطایی را به صورت وثیقه نقدی و در قالب سپرده قرضالحسنه جاری یا سپرده قرضالحسنه پسانداز مسدود کرده و توثیق میکنند.
یادآور میشود، گرچه این رویه منوط به آن که قبل از اعطای تسهیلات باشد و با توافق و رضایت تسهیلاتگیرنده انجام شود، منع مقرراتی ندارد؛ لیکن به منظور پیشگیری از تخطی از حداکثر نرخ سود تسهیلات بانکی مصوب شورای پول و اعتبار، در صورتی که وفق توافق بین مؤسسه اعتباری و تسهیلاتگیرنده و قبل از اعطای تسهیلات، بخشی از وثایق به صورت نقدی و در قالب مسدود کردن سپرده توثیق میشود، سپرده یاد شده باید در قالب حساب سپرده سرمایهگذاری مدتدار بوده و با احتساب و پرداخت سود علیالحساب به آن، معادل نرخ سود متناظر با دوره زمانی آن سپرده که هماکنون در شبکه بانکی کشور مبنای عمل است، انجام پذیرد.
بر این اساس ضروری است مراتب با لحاظ مفاد قانونی مرتبط به تمام واحدهای ذیربط بانک ها یا مؤسسات اعتباری غیربانکی ابلاغ شده و بر حسن اجرای آن نظارت دقیق به عمل آید.