آثار واخواهی در امور حقوقی

آثار واخواهی در امور حقوقی

 

 

همانطور که پیشتر اشاره شد، واخواهی یکی از طرق عادی شکایت به احکام دادگاه هاست که از سوی خوانده شکست خورده غایب نسبت به احکام حقوقی ضمن دادخواست، درخواست می گردد. در این بخش به آثاری که این درخواست می تواند داشته باشد پرداخته می شود.

اثر تعلیقی بر اجرای حکم

واخواهی اثر تعلیقی دارد؛ یعنی تا پایان مهلت واخواهی، صدور دستور اجرای حکم ممنوع است و چنان چه در مهلت واخواهی شده باشد اجرای حکم تا روشن شدن نتیجه واخواهی متوقف می شود.

اثر انتقالی

اثر انتقالی بدین مفهوم است که به وسیله واخواهی، اختلاف از مرحله قبلی، یعنی واخواهی، به مرحله واخواهی با تمام مسائل موضوعی و حکمی، با لحاظ اعتراضات و دلایل واخواه منتقل می شود.

اثر واخواهی نسبت به سایر اشخاص

طبق ماده ۳۰۸ از قانون ائین دادرسی مدنی  اشعار می دارد:” رایی که پس از رسیدگی واخواهی صادر می شود فقط نسبت به واخواه و واخوانده موثر است و شامل کسی که واخواهی نکرده است نخواهد شد، مگر اینکه رای صادره قابل تجزیه وتفکیک نباشد که در این صورت نسبت به کسانی که مشمول حکم غیابی بوده ولی واخواهی نکرده اند نیز تسری خواهد داشت.”

بنابراین در صورت تعدد محکوم علیه ها، چنانچه بعضی از ایشان واخواهی نمایند و حکم در پی رسیدگی واخواهی فسخ شود، شامل کسانی که واخواهی نکرده اند نخواهد شد. همچنین در صورت تعدد محکوم له های حکم غیابی(کسانی که حکم به نفع ایشان صادر شده است) چنانچه محکوم علیه تنها بعضی از انها را طرف دعوای واخواهی قرار دهد و حکم فسخ گردد، رای جدید شامل کسانی که طرف دعوا نبوده اند نمی شود.

مثال زیر را در نظر بگیرید:

حکم غیابی رفع تصرف عدوانی یا خلع ید نسبت به ملکی علیه آقایان الف و ب صادر می شود و تنها یکی از ایشان (اقای الف) واخواهی می کند و حکم در مرحله غیابی فسخ می گردد. در این مثال حکم رفع تصرف یا خلع ید علیه آقای ب که واخواهی نکرده به قوت خود باقی است و تنها علیه ایشان اجرا خواهد شد. در مثال ما آقای ب نمی تواند از حکمی که به نفع واخواه یعنی آقای الف صادر شده است استفاده نماید. البته همان ماده در بخش دوم خود بیان می دارد……مگر اینکه رای صادره قابل تجریه و تفکیک نباشد که در این صورت نسبت به کسانی که مشمول حکم غیابی بوده ولی واخواهی نکرده اند نیز تسری خواهد داشت.در بعضی از موارد نادر و استثنایی رای دادگاه قابل تجزیه و تفکیک نیست برای مثال چنانچه حکم غیابی علیه مالکین ملکی مبنی بر وجود حق عبور به نفع مالک ملک مجاور صادر شود و تنها یکی از ایشان واخواهی نماید و حکم مبنی بر وجود حق مذکور فسخ گردد، به این علت که حکم قابل تجزیه و تفکیک نیست نسبت به محکوم علیه غایبی که واخواهی نکرده نیز تسری خواهد داشت. گاهی ممکن است غیر قابل تفکیک بودن به حکم قانون باشد مانند حکم غیابی محکومیت تضامنی صادرکننده و ظهرنویس چک به پرداخت وجه چک  و یا ناشی از طبیعت اشیا مانند حکم محکومیت دو نفر نسبت به تحویل یک حیوان

اثر واخواهی و خسارات ناشی از اجرای حکم

مطابق ماده ۳۰۷ قانون آیین دادرسی مدنی، در صورتی که واخواهی پس از اجرای حکم غیابی مطرح و حکم به نفع واخواه صادر شده باشد، خواهان مرحله نخستین می بایست خسارات وارده ناشی از اجرای حکم به واخواه (محکوم علیه) را جبران نماید و در این مورد واخواه در این دعوا که می شود خواهان در دعوای مطالبه خسارت، می بایست اقامه دعوا نماید. در اثبات تقصیر خوانده این دعوا که خواهان در مرحله نخستین بوده است، ارائه حکم صادره از مرحله واخواهی به دادگاه کافی است اما خواهان دعوای خسارت باید ورود خسارت و رابطه سببیت بین عمل خواهان و خسارت را ثابت نماید

ماده ۳۰۵ تا ماده ۳۰۸

موسسه حقوقی  وکلای رای مثبت با سابقه طولانی در امر مشاوره و وکالت پرونده های قضائی اعم از حقوقی و کیفری توانسته کارنامه درخورتوجه از خود برجای گذارد.

وکیل پایه یک دادگستری و وکلای موسسه متشکل از بهترین وکیل کیفری ،اساتید دانشگاه در رشته حقوق جزا و جرم شناسی هستند که هم تخصص فراوانی در زمینه دعاوی کیفری داشته و هم به واسطه به نتیجه رساندن صدها ها پرونده در این زمینه تجربه بالا و ارزشمندی دارند.

موسسه حقوقی رای مثبت با حضور وکلای مجرب  و بهترین وکیل حقوقی و وکیل ملکی و وکیل خانواده  و وکیل قرارداد را که تخصص همان موضوع را دارد و پرونده های مشابه زیادی را کار کرده و به قولی چم وخم را خوب می داند برای دعوای شما انتخاب و بر می گزیند

اطلاع رسانی
خبرم کن وقتی
0 Comments
قدیمی ترین
جدیدترین محبوب ترین
Inline Feedbacks
View all comments

برچسب ها

  #آثار واخواهی در امور حقوقی #اثر انتقالی #اثر تعلیقی بر اجرای حکم #اثر واخواهی نسبت به سایر اشخاص #اثر واخواهی و خسارات ناشی از اجرای حکم