کیفرخواست یک درخواست رسمی است که توسط دادستان به دادگاه کیفری ارسال میشود وهدف اصلی این درخواست، صدور حکمی برای مجازات یا اقدامات تامینی و تربیتی در مورد فردی است که متهم به جرم کیفری است در این راستا برای اعتراض یا دفاع از ان افراد عادی، نیازمند به بهره گیری از علم و فنون وکلای پایه یک دادگستری و حقوقدانان متخصص در این زمینه می باشد.
تعریف آیین دادرسی کیفری: کیفرخواست تقاضای دادستان به دادگاه جهت صدور حکم است. کیفرخواست به درخواست دادستان اشاره دارد که در آن ادعاها و شواهدی برای ثابت کردن مجرم بودن متهم ارائه میشود. این تعریف عمومی به تمامی مواردی اشاره میکند که دادستان برای اثبات جرمی از طرف متهم ارائه میدهد.
در ماده ۲ قانون اصلاح قانون تشکیل دادگاه عمومی و انقلاب آورده شده است که در کیفرخواست باید مواردی مانند نام و نام خانوادگی، نام پدر، سن، شغل، محل اقامت، با سواد یا بیسواد بودن، مجرد یا متأهل بودن متهم ، قرار تأمین با پیوست این موضوع که متهم بازداشت است یا آزاد، نوع اتهام وارده، دلایل اتهام وارده، موارد قانونی مورد استناد، سابقه محکومیت کیفری در صورتی که متهم دارای سابقه محکومیت کیفری باشد و تاریخ و محل وقوع جرم باید درج شود.
۱)کیفرخواست کتبی:در این نوع کیفرخواست، اطلاعات شامل نام، نام خانوادگی، نام پدر، شهرت، وضعیت آزاد یا بازداشت بودن متهم و سایر اطلاعات مندرج در ماده ۲۷۹ قانون ایین دادرسی کیفری، همچنین دلایل انتساب متهم و تفهیم اتهام به وی و مستندات قانونی از جمله عکس، فیلم و سایر مدارک، در کیفرخواست ذکر میشود. در صورت وجود اشتباهات در کیفرخواست کتبی، دادستان موظف است قبل از ارسال آن به دادگاه، آن را اصلاح کند و در صورت ارسال به دادگاه، اصلاحات را به آن یادآوری کند.
۲)کیفرخواست شفاهی: اگر متهم و شاکی حضور داشته باشند یا متهم حاضر و شاکی نباشد و یا شاکی گذشت کرده باشد و تحقیقات مقدماتی کامل شده و قرار جلب دادرسی صادر شده باشد، دادستان میتواند متهم را به طور مستقیم و بدون صدور کیفرخواست به طور شفاهی به دادگاه بفرستد و دعوای کیفری را فوراً مطرح کند. .
مهلت اعتراض به قرار نهایی دادسرا ده روز از تاریخ وصول ابلاغیه دادسرا برای اشخاص مقیم ایران بوده و برای اشخاص مقیم خارج از کشور،این اعتراض ظرف مهلت یک ماه قابل انجام است واعتراض به قرار نهایی صادره از دادسرا در دادگاه صالح کیفری اعم از دادگاه کیفری یک یا دو مورد رسیدگی قرار می گیرد.
وقتی بازپرس قرار موقوفی تعقیب را صادر می کند می توان به صدور این قرار اعتراض کرد اما زمانی که او اقدام به صدور قرار جلب دادرس و در نهایت صدور کیفرخواست می کند ، اعتراض ممکن نیست
موسسه حقوقی وکلای رای مثبت با بهره گیری از دانش وکلای پایه یک دادگستری و اساتید دانشگاه سالیان متمادی توانسته در زمینه های مختلف ،از جمله دعاوی کیفری مطروحه نزد دادسراها و دادگاه های کیفری بسیار موفق و همچنین راهگشا برای موکلین خود باشد.