قدرالسهم ساختمان چیست ؟ نحوه محاسبه قدرالسهم آپارتمان و زمین

قدرالسهم ساختمان چیست ؟ نحوه محاسبه قدرالسهم آپارتمان و زمین

پیش از آن که بدانیم قدرالسهم ساختمان چیست و چگونه محاسبه می شود، لازم است با دو اصطلاح آشنا شویم:

  1. عرصه ۲٫ اعیان

عرصه، به معنای زمین است و منظور از اعیان، هر آن چیزی است که انسان، برروی عرصه یا همان زمین، می سازد. با ذکر یک مثال ساده این دو مبحث را بیشتر توضیح می دهیم:

فرض کنید که یک ساختمان ۱۰ طبقه در یک زمین با متراژ ۱۰۰۰ متر ساخته شده باشد. در این جا اعیان همان ۱۰ طبقه ساختمان بوده و عرضه همان زمین ۱۰۰۰ متری است.

در مورد وکیل ملکی بیشتر بدانید.

با تعریف که از عرصه و اعیان ارائه شد می توان گفت منظور از قدرالسهم در هر ساختمان، قدرالسهم و درصدی است که هر واحد از زمین یا عرصه مشترک دارد. آگاهی از این موضوع که قدرالسهم در هرساختمان چیست و چگونه محاسبه می گردد کاربردهای زیادی دارد. یکی از این کاربردها به خصوص در زمینه خرید و فروش ملک های قدیمی و به اصطلاح “کلنگی” دیده می شود. در این گونه املاک، معمولا اعیان یا همان ساختمان به دلیل فرسوده بودن ارزش بالایی ندارند و این گونه املاک صرفا به دلیل ارزش قدرالسهمشان و سهم هر واحد از عرصه ملک مورد معامله قرار می گیرند.

قدرالسهم ساختمان و قید آن در سند

باید گفت که اصولا هر ساختمان و آپارتمانی دارای قدرالسهم می باشد. اما زمانی که در علم حقوق از اصل صحبت می شود، می بایست پس از آن به دنبال استثنا نیز باشیم. در مورد موضوع مورد بحث ما هم باید بدانید که استثنای این موضوع، املاک وقفی است. در این گونه املاک، مالکان صرفا بر روی اعیان و ساختمان مالکیت داشته و عرصه یا زمین ملک متعلق به سازمان اوقاف می باشد. در نتیجه این گونه ساختمان ها قدرالسهمی ندارند. پس خوب است بدانید که در سند تمام ساختمان ها به جز ساختمان های وقفی، قدرالسهم با عنوان “قدر السهم از مشاعات” در سند قید خواهد شد.

در مورد قانون مشاعات ساختمان بیشتر بدانید.

نحوه محاسبه قدرالسهم آپارتمان و زمین

محاسبه قدرالسهم هر ساختمان با توجه به اینکه واحدهای ساخته شده در آن دارای متراژ واحد بوده یا متراژهای متفاوت داشته باشد فرق خواهد کرد. در ذیل به بررسی هر کدام به صورت جداگانه خواهیم پرداخت:

محاسبه قدرالسهم آپارتمان با واحدهای با متراژ مساوی

نحوه محاسبه در اینجا  بدین صورت است که باید متراژعرصه یا زمین آپارتمان را تقسیم بر تعداد واحدهای آپارتمان کرد و مطابق این فرمول عمل نمود:

قدرالسهم هر واحد آپارتمان = تعداد کل واحدهای آپارتمانی ÷ متراژ عرصه

برای درک بهتر مطلب، یک مثال ساده می زنیم: فرض کنید که یک آپارتمان ۱۰ واحدی در یک زمین ۴۰۰ متری ساخته شده و متراژ تمام واحدها نیز برابر و ۶۰ متر باشد. در این صورت، نحوه محاسبه قدرالسهم آپارتمان، برای هر یک از واحدها، بدین صورت خواهد بود که باید متراژ عرصه، یعنی عدد ۴۰۰ را تقسیم. بر تعداد واحدها، یعنی ۱۰ کرد. حاصل، یعنی ۴۰ متر، قدرالسهم آپارتمان، برای هر واحد می باشد.

محاسبه قدرالسهم آپارتمان با واحدهای متراژ متفاوت

نحوه محاسبه به این شکل است که باید متراژ واحد مورد نظر را در متراژ عرصه یا زمین، ضرب کرد و سپس، حاصل را تقسیم بر حاصل جمع کل واحدهای ساختمان نمود:

قدرالسهم هر واحد = جمع مساحت کل واحدها ÷ (متراژ واحد آپارتمانی*متراژ عرصه)

به این مثال توجه کنید: فرض کنید که یک آپارتمان ۴ واحدی در یک زمین ۴۰۰ متری ساخته شده و متراژ دو واحد، ۱۰۰ و متراژ دو واحد نیز ۵۰ متر می باشد.

در این صورت، نحوه محاسبه قدرالسهم آپارتمان، برای هر یک از واحدهای ۵۰ متری، بدین صورت خواهد بود که باید متراژ عرصه، یعنی عدد ۴۰۰ را ضرب در متراژ واحد، یعنی ۵۰ کرد، که عدد ۲۰۰۰۰ می شود. حال باید این عدد را تقسیم بر حاصل جمع متراژ تمام واحدها، یعنی ۳۰۰ کرد که حاصل، حدودا ۶۷ شده که قدرالسهم واحدهای ۵۰ متری می باشد.

محاسبه هزینه ها و خسارات به صورت آنلاین

وکیل قدرالسهم ساختمان

این وکیل در حوزه پرونده های ملکی و اموال غیرمنقول فعالیت و تبحر بیشتری داشته که شما خواننده گرامی با اخذ مشاوره از ایشان می توانید به درستی از میزان قدرالسهم ملک خود آگاه شوید.

وکیل قدرالسهم ساختمان در موسسه حقوقی وکلای رای مثبت

موسسه حقوقی وکلای رای مثبت با بهره گیری از دانش و تخصص به روز وکلای پایه یک دادگستری، اساتید و کارشناسان مجرب دادگستری در زمینه ارائه خدمات در پرونده های ملکی و به ویژه ارائه مشاوره در زمینه نحوه محاسبه قدرالسهم ساختمان، راهگشای شما عزیزان خواهد بود. برای اطلاعات بیشتر در این زمینه با متخصصان تیم مجرب ما تماس حاصل فرمایید.

اطلاع رسانی
خبرم کن وقتی
0 Comments
قدیمی ترین
جدیدترین محبوب ترین
Inline Feedbacks
View all comments

برچسب ها