گفتیم که به طور کلی، سهام در شرکت های سهامی به دو دسته سهام با نام و بی نام قابل تقسیم می باشد. سهام با نام سهامی است که مشخصات کامل و نام صاحب سهم در آن قید شده و سهام بی نام به سهامی اطلاق می گردد که نام صاحب سهم ذکر نمی شود و دارنده مالک آن تلقی می گردد.
در این مقاله به امکان تبدیل این دو سهام به یکدیگر بحث خواهیم نمود.
مجوز تبدیل سهام
طبق ماده ۴۳ لایحه برای این که شرکتی سهامی بخواهد سهام بانام خود را به بی نام و یا بالعکس؛ سهام بی نامش را به با نام تبدیل نماید باید مجوز داشته باشد که این مجوز در قانون به دو صورت پیش بینی شده است که شرکت
می تواند این تبدیل سهام را داشته باشد.
تبدیل سهام بی نام به سهام با نام
بنا به ماده ۴۴ برای این تبدیل مراحل ذیل می بایست طی گردد:
شرایط حراج سهام
طبق ماده ۴۵ در این خصوص انتشار یک نوبت آگهی کثیرالانتشار حداکثر تا یک ماه پس از انقضای مهلت شش ماه (از انتشار اولین آگهی تبدیل سهام)، کافی است که بین این آگهی و آغاز حراج می بایست یک بازه زمانی ده روزه تا یک ماهه وجود داشته باشد. در صورتی که در این مدت تمام یا قسمتی از سهام به فروش نرسد تا دو نوبت دیگر، حراج ادامه خواهد داشت.
تعیین تکلیف سهام داران
اگر سهام داران، سهام بی نام خود را به سهام با نام تبدیل نمایند، شرکت سهام ایشان را به فروش خواهد رسانید.
اگر نتیجه
تبدیل سهام با نام به سهام بی نام
برای این تبدیل، انتشار یک نوبت آگهی کافی است و حداقل و دوماه در این خصوص به صاحبان سهام فرصت داده می شود تا به شرکت مراجعه نمایند. پس از این مدت به تعداد سهام های تبدیل نشده، سهام بی نام صادر شده و در مرکز شرکت باقی می ماند تا هر موقع سهام داران مراجعه کردند سهام بانام باطل و به ایشان سهام بی نام داده شود.
لزوم ثبت تبدیل سهام شرکت
ماده ۴۸ در این خصوص اعلام می دارد که شرکت می بایست مرجع ثبت شرکت ها را از تبدیل سهام مطلع گرداند تا مراتب به ثبت رسیده و جهت اطلاع عموم آگهی شود.
ضمانت اجرای عدم تبدیل سهام
طبق ماده ۴۹ در صورت عدم تعویض سهام در مدت های مقرر از سوی صاحبان سهام، ایشان حق حضور و رای و به طور کلی حق مشارکت در خصوص آن سهام را از دست می دهند.