با شنیدن نام “کارت بازرگانی” در ابتدا میتوان فهمید که این کارت، در واقع مربوط به امور بازرگانی و تجارت است. بازرگان یا تاجر به شخصی گفته میشود که شغل اصلی خود را امور تجارتی از انواع مختلف، مانند صادرات و وارداتِ کالا و اموری از این قبیل قرار داده باشد.
اما دانستن این نکته ضروری است که بر اساس قانون، هر شخصی که تمایل به این قبیل امور تجاری و بازرگانی دارد، نمیتواند بدون داشتن مجوزی که به آن “کارت بازرگانی” میگویند، اقدام به تجارتِ عمده نماید. دارندهی این کارت میتواند هر شخص حقیقی یا حقوقی باشد (شخص حقیقی مانند افراد عادی جامعه و اشخاص حقوقی از قبیل شرکتها هستند). منظور از امور تجاری که با این کارت انجام میشود، اموری از قبیل ثبت و سفارش کالا تا واردات از مناطق آزاد، حقالعمل کاری (امور مشابه دلالی) در گمرک و صادرات کالاهای مجاز است. صدور این کارت شرایط و محدودیتهایی دارد که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت.
مرجع صدور این کارت برای داوطلبانی که بخواهند از این امتیاز بهرهمند شوند، شعب اتاق بازرگانی صنایع و معادن ایران در تهران و شهرستانهاست که در حال حاضر برخی شرکتها می توانند این امر را به عنوان نماینده برای اشخاص انجام دهند. در مورد اشخاصِ حقوقی از قبیل شرکتها، صدور این کارت منوط به آن است که بازرگانان، مؤسسه یا شرکت خود را در دفتر ثبت تجارتی ثبت کنند (یعنی بهصورت شرکتهای ثبت شده نزد مرجع ثبت شرکتها، به فعالیت بپردازند). همچنین این کارت برای شاغلین ادارات دولتی(کارمندان) که بهصورت تمام وقت مشغول به کار باشند صادر نمیشود.
حداقل مدرک تحصیلی برای اخذ این کارت دیپلم و حداقل سن ۲۴ سال است. دارندهی این کارت میتواند انصراف خود را از داشتن آن به اتاق بازرگانی و تعاون (همان مرجع صدور) اطلاع بدهد. همچنین برای هر شرکت و شخص حقیقی، تنها یک کارت صادر میشود.
در رابطه با ماهیت و چگونگی کارت بازرگانی میتوان به موارد زیر اشاره کرد: این کارت با مدت اعتبار یک الی پنج سال برای دارندهی آن صادر میشود و قابل تمدید در صورت تأیید توسط وزارت بازرگانی است.
همچنین صدور این کارت برای بازرگانان و شرکتهای خارجی منوط به معاملهی متقابل است، یعنی در صورتی به بازرگانان خارجی کارت بازرگانی در ایران داده میشود که در کشور آنها نیز به بازرگانان ایرانی اجازهی فعالیت بازرگانی بهصورت متقابل داده شود.
نکتهی بعدی که دانستن آن ضروری به نظر میرسد، امکان ابطال این کارت است. درست است که این کارت برای دارندهی آن بهصورت مدتدار صادر میشود ولی مانند هر مجوز دیگری تحت شرایطی قابل ابطال است. بهطور مثال اگر دارندهی این کارت فاقد یکی از شرایط چندگانه برای صدور این کارت باشد یا بعدا آن شرایط را از دست بدهد، این کارت باطل خواهد شد. همچنین برای اشخاصی که به علت ارتکاب جرم، به حکم مقامات قضایی از تمام یا برخی حقوق اجتماعی محروم میشوند (اگر محرومیتِ مصرحِ وی در این زمینه باشد) بهطور کلی کارت بازرگانی صادر نمیشود. همچنین برای افراد ورشکسته که هنوز وضعیت تصفیهی حسابهای آنها مشخص نیست، نیز کارت بازرگانی صادر نخواهد شد.
نکتهی آخر اینکه، صرف داشتن کارت بازرگانی به آن معنا نیست که دارندهی آن میتواند تاجر موفقی باشد یا با مشکلات تجاری برخوردی نداشته باشد بلکه بعضاً تجار موفقی هستند که حتی با وجود داشتن سابقهی فعالیت طولانی به تازگی به دنبال اخذ این کارت رفته اند. همچنین برخلاف تصور عام و مشاورههای خالی از تخصص، داشتن تحصیلات در زمینهی مدیریت بازرگانی، شرط اخذ این کارت یا حتی موفقیت در تجارت نیست.
شما می توانید یرای اخذ کارت بازرگانی از خدمات تخصصی موسسه حقوقی رای مثبت استفاده نمایید .
سلام هزینه گرفتن کارت بازرگانی چقدر می باشد ؟
با سلام و احترام دوست عزیز نسبت به نوع کارت می تواند متفاوت باشد ، جهت راهنمایی بیشتر لطفا با ما تماس بگیرید. سپاس