آزادی مشروط فرصتی است که قبل از پایان دوره محکومیت به محکومان به حبس های تعزیری داده می شود تا چنانچه در طول مدتی که دادگاه تعیین می کند از خود حسن اخلاق و رفتار نشان دهند و دستورهای دادگاه را اجرا کنند، از آزادی مطلق برخوردار شوند. قانون گذار به این نظام در مواد ۵۸ تا ۶۳ قانون مجازات اسلامی ذیل فصل مستقلی (فصل هشتم) پرداخته است.
طبق ماده ۵۸ از قانون مجازات اسلامی، این نظام، تنها برای حبس های تعزیری در نظر گرفته شده است لذا شامل موارد زیر نمی شود:
- حبس محکومانی که به دلیل رعایت نکردن مفاد حکم مجازات تکمیلی، مجازاتشان به حبس تبدیل شده است
- حبس بدل از جزای نقدی (در پاره ای موارد محکوم به دلیل آن که پولی برای پرداخت ندارد، حبس می گردد)
- حبس حدی (مانند حبس سارق در مرتبه سوم)
- مجازات حبس محارب که به تبعید محکوم شده است
- محکومان به حبس ابد
- طبق ماده ۴۵ از قانون مبارزه با مواد مخدر در خصوص جرایم مرتبط با مواد مخدر در صورتی که مجازات جرم حبس بیش از ۵ سال باشد و قاضی، حکم به حداقل مجازات قانونی داده باشد
ماده ۱ تا ماده ۴۶
مطابق این ماده دادگاه صادر کننده حکم قطعی می تواند در مورد محکومان به حبس بیش از ده سال پس از تحمل نصف و در سایر موارد پس از تحمل یک سوم مدت مجازات به پیشنهاد دادستان یا قاضی اجرای احکام، حکم به آزادی مشروط را صادرکند برای مثال شخصی که به تحمل ۲۰ سال حبس محکوم شده است پس از سپری کردن ده سال از عمر خود در زندان می تواند از این نظام برخوردار گردد یا محکوم به ۶ سال حبس پس از ۲ سال می تواند از دادستان یا قاضی اجرای احکام این درخواست را داشته باشد. البته باید دانست که در صورتی که با اعطای این نظام از سوی قاضی مخالفت شود امکان اعتراض به آن از سوی محکوم وجود نخواهد داشت ام قاضی اجرای احکام می تواند ر دو ماه یکبار مجددا این امر را از قاضی صادرکننده حکم درخواست دارد.
شرایط اعطای آزادی مشروط
همان طور که در بالا اشاره شد اولین گام برای اینکه بتوان درخواست آزادی مشروط نمود این است که حبس از نوع تعزیری باشد به علاوه:
- محکوم در مدت اجرای مجازات از خود حسن اخلاق و رفتار نشان داده باشد
- حالات و رفتار ایشان نشان دهد که پس از آزادی، دیگر مرتکب جرمی نمی شود.
دو حالت فوق باید از سوی رئیس زندان به قاضی اجرای احکام گزارش شده و ایشان تایید نماید و پس از آن پیشنهاد اعطای آزادی را به قاضی صادر کننده اعلام دارد.
- به تشخیص دادگاه، محکوم تا آنجا که استطاعت دارد ضرر و زیان مورد حکم یا مورد موافقت مدعی خصوصی را پرداخته یا قراری برای پرداخت آن ترتیب داده باشد
- محکوم پیش از آن از آزادی مشروط استفاده نکرده باشد. به عبارت دیگر تنها برای یکبار می توان از این نوع آزادی استفاده کرد
مدت آزادی مشروط
طبق ماده ۵۹ اصل بر این است که مدت آزادی مشروط شامل بقیه مدت مجازات می شود اما دادگاه می تواند میزان آن را تغییر دهد. اما دست قاضی در تغییر این مدت باز نبوده و نمی تواند به کمتر از یک سال و بیشتر از ۵ سال آزادی حکم دهد
ضمانت اجرای عدم انجام دستورات دادگاه یا ارتکاب جرم در زمان آزادی مشروط
- عدم انجام دستورات دادگاه: در صورتی که محکوم بدون عذر موجه دستورات دادگاه را در طول مدت آزادی مشروط انجام ندهد دو حالت زیر قابل تصور است:
تخلف برای اول
۱ تا ۲ سال به مدت آزادی مشروط ایشان اضافه شده و دیرتر آزاد می گردد
تخلف برای بیش از یک بار
حکم آزادی مشروط لغو شده و باقی مانده مجازات اجرا خواهد شد.
- ارتکاب جرم در زمان آزادی مشروط: در صورت ارتکاب جرایم عمدی که مجازات حدی مانند شلاق، قصاص، پرداخت دیه و حبس تا شش ماه را در پی داشته باشد، حکم به آزادی مشروط لغو شده و باقی مانده محکومیت نیز علاوه بر مجازات جرم جدید اجرا خواهد شد.
مرجع درخواست آزادی مشروط
همان طور که پیشتر نیز اشاره شد دادگاه صادر کننده حکم قطعی مرجع درخواست این نوع آزادی می باشد که محبوس ابتدا می بایست درخواست خود را به رئیس زندان اعلام نموده و ایشان طی گزارشی قاضی اجرای احکام را از این امر مطلع نموده و در نهایت به قاضی صادرکننده حکم اعلام خواهد شد.
ماده ۵۸ تا ماده ۶۳
موسسه حقوقی وکلای رای مثبت با سابقه طولانی در امر مشاوره و وکالت پرونده های قضائی اعم از حقوقی و کیفری توانسته کارنامه درخورتوجه از خود برجای گذارد.
وکیل پایه یک دادگستری و وکلای موسسه متشکل از بهترین وکیل کیفری ،اساتید دانشگاه در رشته حقوق جزا و جرم شناسی هستند که هم تخصص فراوانی در زمینه دعاوی کیفری داشته و هم به واسطه به نتیجه رساندن صدها ها پرونده در این زمینه تجربه بالا و ارزشمندی دارند.
موسسه حقوقی رای مثبت با حضور وکلای مجرب و بهترین وکیل حقوقی و وکیل ملکی و وکیل خانواده را که تخصص همان موضوع را دارد و پرونده های مشابه زیادی را کار کرده و به قولی چم وخم را خوب می داند برای دعوای شما انتخاب و بر می گزیند
سلام طبق نظریه مشورتی شماره ۷/۹۸/۱۵۲ مورخ ۱۳۹۸/۵/۲۸ حبس بدل از مجازات تکمیلی مشمول ازادی مشروط میشود
باسلام خسته نباشید
اهل باکوهستم ۲۳روزبعد ازازدواج همسرم بخاطرمواد گرفتن ۶سال حبس دادن که الان ۸ماهه زندانه من ۸ماهه همسرم ندیدم توایران غریبم هیچ جایی نمیشناسم شرایط وکیل گرفتن ندارم مشکل ریه وآسم دارم لطفاراه چاره بهم بگین کجابرم چکارکنم ایاهمسرم میتونه بیادبیرون وبالا سرم باشه کمکم کنید .تشکرمیکنم من
سلام می توانید درخواست طلاق بدهید . همسرتان فقط می تواند درخواست مرخصی کند و یا بعد از اینکه نصف مجازات را تحمل کرد درخواست آزادی مشروط کند . البته الزامی برای پذیرش این درخواست وجود ندارد و ممکن است قاضی قبول نکند.
چه راحت هم نظرمیدین واسه شمادرخاست طلاق یه جمله ساده هست من باهمسرم رابطه عاشقانه دارم بخاطرش همه کسم گذاشتم زیر پام اومدم ایران حتاشوخیش هم اذیتم میکنه من صبرمیکنم اون برمیگرده ازشماهم تشکر میکنم واسه نظروکمکتون
آیا برای عفو مشروط باید جزای نقدی را پرداخت کرد اگر بله قاضی میتواند جریمه نقدی را تعلیق کند .با سپاس فراوان
در حکم دادگاه شرایط عفو و پرداخت جزای نقدی به صراحت ذکر می گردد . اگر در حکم دادگاه مجازات تعلیق نشده باشد امکان تعلیق وجود ندارد.
سلام
جواب درخواست آزادی مشروط برادرم اومده که قاضی موافقت کرده.حالا مرحله ی بعدی کار چیه؟ به کجا باید مراجعه کنم؟
سلام.از طریق واحد اجرای احکام و همچنین دادیار ناظر زندان پیگیری بفرمایید
سلام و سپاس از پاسخگوییتان،
آیا برای استفاده از آزادی مشروط باید وثیقه گذاشت؟
سلام بسته به نظر قاضی دارد . اصولا نیازی نیست.
من ۷سال ۵ماه حکم زندان برای مواد دارم والان ۲سالو۱ماه اززندانیم رو کشیدم میتوانم درخواست رای باز کنم
سلام باید یک سوم از محکومیت خود را سپری کنید .
اره زودتر باید اقدام میکردی دقیقا یک ششم از حبس گذشت رای باز میدن بهت البته با پارتی زودتر از موعد هم رای باز میدن